Tıbbi Sekreter Nasıl Olunur?

Formu Doldurun

Sizi Arayalım

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.

Nasıl tıbbi sekreter olunur sorusunun cevabını vermeden önce kısaca tıbbi sekreterlik nedir, görevleri nelerdir bunlardan bahsedelim. Tıbbi sekreterlik özel ya da kamu kurumlarında hasta kabulde hastaların giriş ve çıkış işlemlerinin yapılması, kayıt açılması, yatış ve taburcu işlemleri, test ve tahlilleri kayda geçilmesi, tetkikler için kayıt ve randevu oluşturulması, hastaların ve yapılan işlemlerin evraklarını usulüne uygun bir şekilde arşivlenmesi, kurum içinde sorumlu olduğu kişilerin iş planlamasını yaparak iş verimliliğini en üst düzeyde tutması, yanında görevli olduğu hekimin ihtiyaç duyacağı bilgilerden olan; hastanın tıbbi geçmişi, tetkik sonuçları, hastaya verilen cerrahi ya da medikal tedavinin notları ve hasta raporlarını düzenlemesi, ofis içerisinde eksik olan alet ve edevatların takibini yaparak eksiklerin giderilmesini sağlaması gibi görevlere sahip olan çalışanlardır. Ayrıca hastaların yararlanacakları sağlık sigortaları ve ödeme işlemleri ile ilgili bilgi sahibi olup hastaları aydınlatmaları gerekecektir. Bulunduğu bölümün finansal kayıtlarını tutmak da tıbbi sekreterin görevleri arasındadır.

Özel sektörde ya da bir kamu kuruluşunda tıbbi sekreter olarak çalışmak için üniversitede ön lisans olarak tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünden mezun olunması yeterli olacağı gibi bu mesleğe sahip olmak isteyen kişiler tıbbi sekreterlik ve hasta kabul danışmanlığı eğitimini alıp eğitimlerini bitirdiklerini resmi belgelerle kanıtladıktan sonra bu alanda çalışmaya yeterli görülmektedirler.

Günümüzde birçok işte olduğu gibi tıbbi sekreterlikte de bilgisayar kullanımı çok yoğun olduğundan bu alanda çalışmak isteyenlerin MS Office programını kullanma yeterliliğine sahip olması beklenmektedir. Dolayısıyla eğer bu yönde bir tıbbi sekreterlik sertifika programına katılmak istiyorsanız ve bilgisayar bilginiz sınırlı düzeyde ise bir bilgisayar eğitimi de almanızda fayda olacaktır.

Tıbbi Sekreterlik Bölümü Kaç Yıldır?

Bilindiği üzere üniversite sınavlarında baraj kalkmış olup alt sınırı olmaksızın alınan puanla herhangi bir bölüm tercihi yapılabilmektedir. Bireyler üniversite sınavına girdikten sonra puan önceliği ile ön lisans eğitimi olan 2 yıllık tıbbi sekreterlik ve dökümantasyon bölümüne tercih edip puan sıralamasına göre üniversitelere yerleştirilmektedir.

Lise Mezunları Tıbbi Sekreter Olabilir mi?

Geçmiş yıllarda yalnızca sağlık meslek liselerinde tıbbi sekreterlik bölümü mevcuttu ve bu bölümden mezun olanların tıbbi sekreterlik yapmak için yeterlilikleri bulunmaktaydı. Ancak günümüzde sağlık liselerinden tıbbi sekreterlik bölümü eğitimi kaldırıldığı için üniversite mezunu olmayan ya da sonrasında onaylı bir sertifika programını başarılı bir şekilde tamamlayarak sertifika sahibi olmayan birinin tıbbi sekreter olması mümkün değildir. Bu mesleğe sahip olmak için tıbbi sekreterlik ve dökümantasyon eğitimi almanın dışında başka bölümden mezun olan kişilerin tıbbi sekreterlik ve hasta kabul danışmanlığı eğitim almaları gerekmektedir. Ülkemizde sağlık alanında iş bulmanın göreceli olarak kolay olduğu ve nispeten çok çeşitli alanlarda çalışma imkanı bulunduğu için tıbbi sekreterlik mesleği de son yıllarda oldukça popüler bir durumdadır. Ancak bu mesleği yapmak isteyenlerin sayısı iş alanındaki alımlara göre fazladır. Bu nedenle sahip olduğunuz eğitimler ve sertifikalar ile niteliklerinizi artırmanız sizi başvuran diğer kişilerin önüne geçirecektir. Bu iş alanı sertifika ile çalışma imkanı da sunduğu için çok rağbet gören bir konumdadır. Kendinizi bu alanda olabildiğince geliştirmeniz özellikle özel sektörde sizi işe kabul konusunda daha avantajlı kılacaktır. Elbette alınan teknik eğitimin yanı sıra kişisel bilgi ve becerilerinizi de geliştirmeniz, problem çözme ve insan ilişkileri kabiliyetlerinizi geliştirmeniz ve iş mülakatlarınızda da bu özelliklerinizi karşınızdaki kişiye yansıtabilmeniz oldukça önemlidir.

Tıbbi Sekreter Nasıl Olunur?

Tıbbi Sekreterlik Bölümüne Kaç Puanla Girilir?

Tıbbi sekreterlik ve dökümantasyon bölümü üniversitelerde 2021 tyt puanına göre en düşük 188,327 en yüksek 311,140 ile kapatmıştır. Tyt sıralamalarına bakıldığında ise tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü başarı sıralaması en düşük 1.712.409, en yüksek 406.972'dir. Veriler 2021 senesine aittir.

Kamu Personeli Olabilmek için Gerekenler Nelerdir?

Kamu personeli olmak bir diğer deyişle bir devlet kurumuna atanabilmek için önlisans tıbbi sekreterlik ve dökümantasyon mezunu olmanız, ardından Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girip atanmanız için yeterli olacak puanı almanız gerekecektir. 2021 yılında sağlık çalışanları için ayrılan kontenjanlar arasında 1466 tıbbi sekreter alımına da yer verilmiştir. Yapılan son atama puanlarına göre tıbbi sekreter alımı en düşük 80.384 puandır.

Kimler Tıbbi Sekreterlik Sertifikası Alabilir?

Üniversitelerin tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümü mezunları herhangi bir sertifikaya ihtiyaç duymadan bu alanda çalışabilir iken diğer bölümlerden mezun olanlar tıbbi sekreterlik ve hasta kabul danışmanlığı eğitimi alarak sertifika sahibi olabilirler. Eğitimlere katılabilmek ve sertifika sahibi olabilmek için ise en az ortaokul düzeyinde mezuniyet belgenizin bulunması gerekmektedir. Tıbbi sekreterlik kurs programına katılımınız sonrasında kursu başarıyla tamamlamanız halinde sertifikanızı almaya hak kazanırsınız. Sonrasında bu konuda çalışma olanağı bulabilir ve eğitimde edindiğiniz bilgilerinizi ve sertifikanızı kendiniz için kalıcı ve oldukça aranan bir meslek haline getirmiş olursunuz.

Tıbbi Sekreterlik Kursu hakkında detaylı bilgi almak ister misiniz?

Tıbbi Sekreterlik Sertifikası Nasıl Alınır?

Tıbbi sekreterlik sertifikası alabilmek için öncelikle bir üniversite onaylı tıbbi sekreterlik kursuna kayıt yaptırıp burada verilen eğitimlere katılmanız gerekmektedir. Verilen eğitimi başarıyla bitirmeniz halinde tıbbi sekreterlik sertifikasına sahip olup bu alanda iş başvuruları yapabilirsiniz.

Tıbbi Sekreterlik Eğitimi Hangi Konuları İçerir?

Alacağınız kurslarda size öncelikle tıbbi sekreterlik görevleri ve özellikleri dersi verilir. Tıbbi dökümanların temel özellikleri, dosya saklama ve arşivleme yöntemleri, hasta işlemleri ve hasta hizmetleri, hasta giriş çıkış işlemleri, randevu ve hasta kabulü, hasta ile doğru iletişim, sağlıkta iletişim, problem çözme, iş ve sosyal hayatta iletişim, tedavi hizmetleri, tıbbi terminoloji, tıbbi arşivleme gibi temel konularda eğitimler alırsınız. Tüm bu eğitim programı oldukça kapsamlı olup başarıyla tamamladığınız takdirde iş hayatınıza oldukça hazır olmanıza yardımcı olacaktır. Ancak elbette güncel verileri her zaman takip etmek, ilişki becerilerinizi ve diksiyonunuzu bu süreçte geliştirmeye çalışmak da size iş yaşamınızda fayda sağlayacaktır.

Tıbbi Sekreterler Nerelerde Çalışabilir?

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünden mezun olduktan ya da tıbbi sekreterlik ve hasta kabul danışmanlığı sertifikası aldıktan sonra çalışabileceğiniz çok çeşitli sağlık 

kurumları vardır. Bunları sizler için listeledik.

  • Devlet hastaneleri
  • Özel hastaneler
  • Özel muayenehaneler
  • Özel laboratuvarlar
  • Üniversite hastaneleri
  • Sağlık ocakları
  • Eczaneler
  • Ecza depoları

Tıbbi Sekreterlerde Aranan Nitelikler Nelerdir?

Tıbbi sekreterlerin hastane ya da kurum içerisinde daha çok düzenleyici bir rol almaları sebebiyle sağlık kurumunun işleyişi, temel çalışma prensipleri ve sağlık terminolojinin bir kısmına vakıf olmaları beklenmektedir. Bir sistem koruyucu gibi çalışan tıbbi sekreterler doktorun istemleri neticesinde hastalara tetkik randevularını oluşturup sonuçların çıkmasıyla doktorla iletişim sağladığı için doktor ve hasta arasında bir köprü görevi üstlenirler. Bu görevi alan tıbbi sekreterin iletişim kabiliyetlerinin iyi derecede olması gerekir. Her sosyal statüdeki ve yaştaki hastaya etkin bir şekilde bilgilendirme yapabilmeli, hastanın bulunduğu durumu değerlendirerek empati kurabilmeli ve gerek beden dili ile gerek üslubu ile hasta üzerinde etkin olabilmeli, ihtiyaç dahilinde hastayı ikna yeteneğine sahip olmalıdır. Profesyonel açıdan bakıldığında ise tıbbi sekreterler kurumlar arasındaki resmi yazışmaları yönetebilmeli, yazılı belgeleri ve evrakları eksiksiz ve yanlışsız bir şekilde tamamlamalıdır. Günümüz koşullarında kurumlarda yürüyen işlerin kayıtları bilgisayarda tutulmakta ve her türlü iletişim büyük oranda teknolojik araç ve gereçler ile sağlanmaktadır. Bu nedenle tıbbi sekreterlerin bilgisayar ve diğer teknolojik araç gereçleri doğru ve etkin kullanabilmeleri ayrıca bu alanda karşılaşılan sorunlarda da problem çözücü olabilme yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir.

Devlet Kurumlarında Tıbbi Sekreter Olmanın Avantajları Nelerdir?

Bir devlet kurumunda tıbbi sekreter olmanın avantajlarını sıralamak gerekirse öncelikle her meslek alanında olduğu gibi, çalışan bir kaç yıllık sözleşme ile değil emekliliğine kadar bulunduğu konumda devam etme hakkına sahip olur. Devlet kurumlarında iş yükü özel kurumlara nazaran daha az olabilmekle birlikte, son yıllarda bu mesleğin görevi gereği de personel ihtiyacı da artmıştır. 

Tıbbi Sekreter Maaşları

Tüm bu detayların yanı sıra düşünülmesi gereken bir diğer konu da maaştır. Devlet kurumlarında maaşlar birçok özel kuruma göre daha yüksektir. Bu da devlet kurumlarını önemli ölçüde özel kurumlara üstün kılar. Devlet kurumlarının çalışma koşulları ve imkanları bazı özel kurumlara göre daha iyi olabilmekle birlikte, ülkemizde yukarıda bahsettiğimiz çalışma alanlarında bulunan özel şirketler bu konuda oldukça bilinçli ve tıbbi sekreterin görev ve sorumlulukları gereği, bulundurma ihtiyacının da farkındadır. Özellikle deneyim kazandıktan sonra çalışılan merkezdeki tüm idareyi sağlayan birim olacağından, başarılı bir tıbbi sekreter süreklilik arzeden bir işe sahip olabilir.

Özel Kurumlarda Tıbbi Sekreter Olmanın Avantajları Nelerdir?

Yukarıda bulunan başlık altında sıraladığımız sebeplerden anlaşılacağı üzere devlet kurumunda çalışmak göreceli olarak daha avantajlıdır. Ancak bu nedenlerden dolayı da tıbbi sekreterlik çalışma ruhsatına sahip olan insanlar Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda yüksek puanlar alarak devlet kurumuna girmek istemektedirler. Atama puanlarının oldukça yüksek olması devlet kurumlarına girmeyi zorlaştırdığı için özel kurumlarda iş bulmak daha kolaydır. Kamu kurumlarının yetersiz kaldığı durumlarda hastalar özel sağlık kuruluşlarına yönlenmekte ya da tercihen özel bi kurumda hizmet almayı tercih edebilmektedirler. Bu nedenle ülkemizde sağlık alanında çok kişiye istihdam sağlanmaktadır. Özel bir kurumda tıbbi sekreterlik yapmanın bir diğer avantajı da kurumların sizlere sağlayabileceği imkanlar ile kendinizi geliştirmenizi ve yükselmenizi daha mümkün kılmasıdır.

Tıbbi Sekreterlik Sertifikası Nedir? Başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Hasta Kabul Sekreterliği ile Tıbbi Sekreterlik Birbirinden Ayrılır mı?

Günümüzde tıbbi sekreterlik başlığı altında, kurslarda eğitim verilmesi yasaklanmıştır. Ancak özel sektörde bu durum, kişilerin hasta kabul sekreterliği sertifikasına sahip olması ile işe alımlar yapılarak çözüme kavuşturulmuştur. Yani verilmekte olan kursun adının değişmesi hasta kabul danışmanlığının görev ve iş bulma alanını daraltmamıştır. Yazımızda anlatılan tıbbi sekreterlik mesleğinin aynı şekilde icra edilmesi için kurslarda verilen eğitim ve sertifika ile özel kurumlarda hasta kabul sekreterliği adı altında çalışılabilmektedir

Blog

Sizi Arayalım mı?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.