Hasta Kabul Sekreteri Olmak için Neler Gerekli?

Formu Doldurun

Sizi Arayalım

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.

Sağlık sektörünün gelişmesiyle ve ülkemizdeki ihtiyaç göz önünde bulundurularak yeni şehir hastaneleri, tıp merkezleri, sağlık ocakları, poliklinikler açılmakta. Bu durum sağlık personellerine olan ihtiyacı günden güne arttırıyor. Geçmişte doktorlar hasta ile ilgili tüm işleri kendisi yapmaktaydı ve herhangi bir sekreter bulunmamaktaydı. Sağlık sisteminde muayene sürelerinin kısalmasıyla birlikte hastaların evrak işlerini doktorun tek başına yapması pek de mümkün olmamakta. Bu da ek olarak hasta kabul sekreterlerine olan ihtiyacı bir hayli arttırmakta. Şimdi biraz hasta kabul sekreterliği ile ilgili bazı konularda sizlere bilgi vermeye çalışalım.

Hasta Kabul Sekreterliği Nedir?

Hastaneye gelen hastaları selamlama, hastaların giriş işlemlerinden çıkış işlemlerine kadar olan kayıtlarını yapma, dosyalarını hazırlama, ilgili dosyaları ulaştırılması gereken departmanlara ulaştırma ve arşivleme gibi görevleri üstlenen kişidir. Genelde Tıbbi Sekreterlik ve Dokümantasyon Bölümünden mezun olanların yaptığı bir meslek gibi düşünülerek yanlış algı oluşmuş bir meslek grubu. Ancak hasta kayıt kabul sekreteri olmak için 4 yıllık üniversite bitirmeye gerek yoktur. Bu alanda eğitim veren kurumlardan e-devlet onaylı bir sertifika almaları, hasta kabul sekreteri olabilmeleri için yeterlidir.

Hasta Kabul Elemanı Görevleri Nelerdir?

Hasta kabul sekreterlerinin görevleri çalıştığı kuruma girişinde kendisine bildirilmektedir. Genel olarak hasta kabul sekreterinin görevlerinden bahsedecek olursak;

  • Hasta giriş-çıkışındaki kayıtlarla ilgilenmek
  • Hastalara sıra vermek
  • Hastalara telefonla bilgi vermek
  • Hastane girişinde çalışmakta ise gelen hastalara danışmanlık yapmak
  • Giriş ücretlerinin tahsil edilmesi ve faturalandırılmasını yapmak
  • Hastalarla ilgili formları doldurmak
  • Hastaların evraklarını ilgili birimlere iletmek 
  • Doktorun yatış isteminde bulunduğu hastaların dosyalarını düzenlemek
  • Hastane servisinde yatan hasta sayısını bilmek, güncellemelerinden haberdar olmak
  • Yatan hastayı ziyarete gelen hasta yakınlarına hastanın oda numarasını bildirmek ve hasta hakkında kısa bilgilendirme yapmak
  • Hastaların yakınlarını hastanedeki kurallarla ilgili bilgilendirmek
  • Çalıştığı bölüme göre doğum tutanağı veya ölüm belgelerini düzenlemek, bu belgeleri ilgili kurumlara göndermek
  • Hasta çıkışındaki dosyaları düzenlemek
  • Çıkış yapan hastaların evraklarını dosya arşiv birimine göndermek

Hasta Kabul Sekreteri Olmak İçin Şartlar Nedir?

Hasta kabul sekreteri olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az ortaöğretim mezunu olmak ve “Tıbbi Sekreterlik- Hasta Kabul İşlemleri Sertifikası” na sahip olmak gerekli şartlardır. Tabi bunun yanında çalışılacak ortamın şartlarına uygun olmak gerekmektedir.

Hasta Kabul Sekreteri Nasıl Olunur?

Hasta kabul sekreteri olmak için mesleki eğitim kursuna katılmak gerekli ve buradan alacağınız e-devlet onaylı sertifikanızla özelde açık pozisyondaki iş ilanlarına başvurabilirsiniz. 

Tıbbi Sekreterlik Terimler Sözlüğü blog yazımızdan da bilgi edinebilirsiniz.

Hasta Kabul Sekreterliği Eğitimleri Ne Kadar Sürer?

Hasta kabul sekreterliği eğitimleri kurs aldığınız kurumun programına göre değişmektedir. Kursa kayıt olurken bu süreyi yetkili kişilerden daha doğru şekilde öğrenebilirsiniz. Ama genel olarak verilen eğitimin sertifika açısından geçerli olması için doldurulması gereken belli bir saat bulunmakta. Bu saat MEB’in belirlediğine göre 280 saattir. Kurslar, bu eğitimi yaklaşık olarak 2-3 ay gibi bir sürede vermekte.

Hasta Kabul Sekreterliği Belgesi Nasıl Alınır?

Hasta kabul sekreterliği e-devlet onaylı belgesini mesleki eğitim kurslarına giderek almanız mümkün. Bu kurslar çeşitli şekillerde verilmekte. Ancak pandemi dönemiyle beraber yüz yüze eğitimden çok online eğitimler daha çok tercih edilmekte. tibbisekreterkursu.com olarak biz de üzerimize düşen görevi yaparak sizler için İstanbul Gedik Üniversitesi iş birliği ile alanında uzman hocalarımızın verdiği “Tıbbi Sekreterlik – Hasta Kabul İşlemleri” eğitim programı hazırladık. Online olarak bu programa katılarak eviniz konforunda dilediğiniz mesleki yeterlilik eğitimini alabilirsiniz. Sertifikanızı almak için gireceğiniz sınavı da online olarak yaptığımız için evinizden dışarı çıkmadan e- devlet onaylı sertifikanızı almanız mümkün. Sertifikayı almanız için eğitiminiz sonunda yapacağımız online sınavda 100 puan üzerinden en az 45 puan almanız e-devlet onaylı sertifikanızı almanız için yeterli olacaktır. Detaylı bilgi almak için ana sayfamızda bulunan telefon numarası kısmına numaranızı bırakabilirsiniz.

E-Devlet Onaylı Sertifika Ne Demektir?

Kurumumuzda aldığınız eğitimden sonra size verilecek sertifikanın e-devlet onaylı olması demek, sertifikanızın e devletinizde görünecek geçerlilikte olduğunu ifade eder. Yani Türkiye’de nereye giderseniz gidin rahat bir şekilde iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Hasta Kabul Sekreterliği Kursunun Amacı Nedir?

Sitemizde de eğitimini verdiğimiz “Hasta Kabul Sekreterliği Kursu”, mesleki bilgi edinmek, bu alanda bir işe girmek isteyenler için gerekli bilgileri vererek donanımlı bir birey yetiştirmeyi hedefliyoruz.  Kursumuzda meslek hayatınızda sıkça duyacağınız tıbbi terimler, kurum içi yazışmalar, randevu ve bilgisayar sistemleri hakkında bilgi edineceksiniz. Hasta kabul sekreterinin yapması gerekenleri nasıl yapacağını ve yasal mevzuatı öğreneceksiniz. Bu kurslara katılmak sanıldığı gibi üniversite mezunu olmayı gerektirmemekte. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve ortaokul mezunu olmuş herkes bu kurslara başvurup eğitim alabilir.  

Hasta Kabul Sekreteri Olmak için Neler Gerekli?

Hangi Hasta Kabul Kursları Geçerlidir?

Eğer hasta kabul sekreteri olmak istiyorsanız kurs seçiminde bir hususa çok dikkat edilmesi gerekmekte. MEB onaylı veya e-devlet onaylı sertifika dediğimiz geçerli sertifikaları verebilecek kurumların kurslarını seçmelisiniz. Aksi takdirde aldığınız sertifikanın geçerliliği olmayacaktır. tibbisekreterkursu.com olarak 2009 yılından itibaren çeşitli mesleki eğitimler vermekteyiz. Verdiğimiz kurslar e-devlet onaylı olduğu için gönül rahatlığı ile kurslarımıza kayıt yaptırabilirsiniz. 

Hasta Kabul Sekreterliği Belgesi Ücreti Ne kadardır?

Hasta kabul sekreterliği belgesi ücreti 250 TL olarak belirlenmiştir.

Hasta Kabul Elemanı Staj Süresi Nedir?

Hasta kabul sekreteri işi öğrenmek amacıyla 2-3 ay civarında bir staj yapar ve bu süre zarfında yaklaşık 700 ile 1000 TL arasında ücret alır. Bu süre zarfında stajyerden hastane işleyişi ve dosyalama gibi meslek hayatında yapması gereken işlerin pratiğini yapması beklenir. 

Hasta Kabul Sekreterliği Sertifikası ile Nerelerde Çalışılabilir?

İlk başta belirttiğimiz gibi Hasta Kabul Sekreterine ihtiyaç, kurumların artması ile günden güne artmakta. Hasta kabul sekreterleri aşağıda bahsettiğimiz alanlarda çalışma alanı bulabilirler.

  • Özel Hastaneler
  • Şehir Hastaneleri
  • Devlet hastaneleri
  • Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
  • Üniversite Hastaneleri
  • Tıp Merkezleri (Tüp bebek merkezleri, kalp merkezleri, diyaliz merkezleri, fizik tedavi merkezleri, geriatri merkezleri...)
  • Diş Sağlığı Merkezleri
  • Diş Hekimlerinin Muayenehaneleri
  • Aile Sağlığı Merkezleri
  • Tıbbi Laboratuvarlar
  • Semt Poliklinikleri 

Devlette Hasta Kabul Elemanı Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Devlet hastanelerinde hasta kabul sekreteri olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız, sitemizden alacağınız eğitim sonucu e-devlet onaylı mesleki yeterlilik sertifikası ve KPSS’ de yeterli bir puan almanız atanmanız sağlayacaktır. Atanmadan önce kimlik sorgulanması yapılmaktadır. Bu çerçevede daha önce yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak, 1 yıl veya daha üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. Ayrıca devlet hastanelerine başvurmak için en az ön lisans mezunu olmak gerekmektedir. 

Devlet Hastanesinde Hasta Kabul Elemanı Olmak İçin Kaç Puan Gereklidir?

Devlet hastanelerinde açılan hasta kayıt kabul elemanı pozisyonlarına başvurmak için ortalama olarak KPSS’den 75-80 arası bir puan almak gerekmektedir.

Özel Hastanede Hasta Kabul Elemanı Olmak İçin Şartlar Nedir?

Özel kurumlar işe alacakları hasta kabul sekreterlerinde bazı özelliklerin bulunmasını isterler. Bunlar;

  • Güler yüzlü ve sabırlı olmak
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • Etkili iletişim kurmak
  • Ekip çalışmasına elverişli olmak
  • Yeniliğe açık olmak
  • Öğrenme konusunda istekli olmak
  • Düzenli ve dikkatli olmak
  • Çalıştığı alanda hijyen kurallarına uymak
  • Kapalı ortamda çalışmakta problem yaşamamak
  • Microsoft Office programlarında yeterli bilgisi olmak
  • Dış görünümüne ve kişisel hijyenine dikkat etmek

Özel Kurumlarda Hasta Kabul Sekreteri Olma Avantajları Nelerdir?

Özel hastanelerde veya tıp merkezlerinde hasta kabul sekreteri ihtiyacı oldukça fazla olduğu için buralarda iş bulmak oldukça kolaydır. Devlet kurumlarında olan atama gibi bir durum olmadığı için yaşadığınız yerdeki özel hastanelerde ve tıp merkezlerinde çalışabilirsiniz. Dilediğinizde ise farklı bir şehre giderek oradaki kurumlara başvurabilir ve işe başlayabilirsiniz.

Hastaneye Sekreter Alımı 2022 İlanlarına Nereden Başvurulabilir?

Eğer hasta kabul sekreteri olmak için gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra MEB onaylı sertifikanızı aldıysanız CV’nizi oluşturarak iş ilanı vermiş olan özel kurumlara başvurabilirsiniz. İş ilanlarına bakacağınız çeşitli internet siteleri olmakla beraber https://www.iskur.gov.tr/ sitesine girerek arama kısmına hasta kabul sekreteri / elemanı yazarak iş ilanlarına bakabilirsiniz. Ayrıca çok sık tercih edilen sitelerden biri olan https://www.kariyer.net/ adresine girerek yine pozisyonunuzla alakalı iş ilanlarını görüntüleyebilirsiniz. İşçi alımları yapılırken mezuniyet derecenize göre alımların sıralandığını belirtmekte fayda var.

Hasta Kabul Sekreteri Yurt Dışında Çalışabilir mi?

Günümüzde yurt dışına gitme isteği bir hayli artmakla birlikte hasta kabul sekreteri olarak yurt dışına gitme imkanının bulunup bulunmadığı da merak konusudur. Türkiye’de daha önce bir iş deneyiminiz varsa, dil açısından da C1-C2 düzeylerinde beceriniz varsa ve uluslararası alanda geçerli mesleki sertifika alırsanız yurt dışında açılan iş ilanlarına CV’nizi yollayabilirsiniz. Kabul almanız durumunda çalışma izni alarak yurt dışında çalışabilirsiniz.

Hasta Kabul Sekreteri Maaşı Ne Kadardır? 2022

Hasta kabul elemanı maaşları çalışılan kuruma ve bu pozisyondaki görev sürenize göre değişmektedir. Kamu kurumlarında günlük 8 saat olmak üzere haftalık 40 saat çalışabilmektesiniz. Öncelikle devlet hastanesinde kadrolu olarak çalışmaya başlayanlar için bakacak olursak maaşlar özele kıyasla daha düzenli bir şekilde yatırılmaktadır. Ayrıca yeni başlayan maaşları özel kurumlara kıyasla yüksektir. Bunları inceleyecek olursak;

Yeni işe başlamış hasta kabul elemanının aldığı maaş 4.250 – 4.600

Görevinde 5 yılı doldurmuş hasta kabul sekreteri maaşı 4.600 – 4.850 TL

Görevinde 10 yılı doldurmuş hasta kabul sekreteri maaşı 4.850 – 5.000 TL

Görevinde 15 yılı doldurmuş hasta kabul sekreteri maaşı 5.000 – 5.700 TL

Görevinde 20 yılı doldurmuş hasta kabul sekreteri maaşı 6.700 – 7.500 TL

Görevinde 25 yılı doldurmuş hasta kabul sekreteri maaşı 7.500 – 8.000 TL

Görevinde 30 yılı doldurmuş hasta kabul sekreteri maaşı 8.000 – 8.500 TL arasında maaş almaktadır.

Özel Sektörde Tıbbi Hasta Kabul Sekreteri Maaşları Ne Kadardır?

Özel sektörde çalışacaksanız eğer daha işvereniniz önceki deneyimlerinize göre maaşınızda artış yapacaktır. Ancak yeni başlayan bir hasta kabul sekreteri için özel kurumlar daha önce deneyimin olmamasından dolayı düşük maaş ile çalıştırabilmektedir.

Hasta Kabul Elemanının Emeklilik Şartları Nelerdir?

Bilindiği üzere ülkemizde emeklilik durumları değişmekte. İşe başlangıç yılının 8 Eylül 1999 dan önce başlayanlar ve sonra başlayanlar olarak ayrılıyor. Ayrıca 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlayan hasta kabul elemanları için doldurmaları gereken prim süresi 9000 gün. Ek olarak emeklilikte bir diğer bakılan kriter ise yaş. Erkeklerde bu yaş 60 iken kadınlarda bu yaş 58 olarak belirlenmiştir.

Hasta Kabul Elemanlarının Giyimi Nasıl Olmalıdır?

Her kurumun kendi içinde kabul edilen giyim tüzüğü bulunmaktadır. Buna göre bazı kurumlar üniforma giyilmesini talep ederken bazı kurumlar ise erkekler için pantolon ve gömlek giyilmesini ister. Kadın hasta kabul elemanları için de ceket, bluz, gömlek, etek, pantolon tarzı giyim istenebilmektedir.

Blog

Sizi Arayalım mı?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.